Buitenmeubelen. Balans tussen binnen en buiten.

Buitenmeubelen. Balans tussen binnen en buiten.

Buitenmeubelen: Balans tussen binnen en buiten

 

Zo ver als mijn geheugen in de serieuze wereld van interieur en vormgeving teruggaat (en dat is een jaar of 12 denk ik) hoor ik mensen bij de (ver) bouw van hun huis als wens aangeven: “We willen graag dat binnen en buiten in elkaar overlopen.”
We willen allemaal steeds meer en langer buitenleven, zo wint bijvoorbeeld het buiten koken ook steeds meer aan populariteit. Dat willen klanten dan doen door bijvoorbeeld een tegelvloer te kiezen die zowel binnen als buiten kan. Gelukkig kan ik ze wel overtuigen dat de tegel buiten anders verkleurt dan binnen…. En dat het gewenste resultaat dus achter zal blijven.

 

Vormgeving en materiaalgebruik

Alleen met de keuze voor dezelfde vloer voor binnen en buiten zou je er overigens nog niet zijn. Het gaat ook om vormgeving. Als we namelijk gaan kijken naar het meubilair dat voor buiten gekozen wordt, dan vind ik de keuze voor buitenmeubelen weer niet altijd in lijn met de wens die vooraf uitgesproken is. Binnen staan de verfijnde meubelen, accessoires en stoffering, terwijl buiten gekozen wordt voor een veel grovere lijn. Tafels met grote blokpoten, ruwe bladen en even zo grove banken. De steigerhouten buitenmeubelen zijn, zoals het lijkt op mijn Facebooktimeline, niet aan te slepen. Iedereen wil wel zo’n set buitenmeubelen winnen. Ook niet echt verfijnd te noemen en het zorgt al helemaal niet voor een zachte overgang tussen binnen en buiten.
Kortom, als je echt wilt dat binnen en buiten meer in elkaar overlopen dan is het belangrijk de inrichting buiten (het exterieur) goed af te stemmen op het interieur. Dit kun je bereiken door vormentaal en materiaalgebruik overeen te laten komen. Dat wil overigens niet zeggen dat het buiten identiek moet zijn aan binnen, helemaal niet zelfs, want buiten moet geen kopie van binnen worden…

Inge Lohman
www.leaf-livingoutside.nl

Interessant? Deel het met anderen

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *