/ Blog / Een mooi sedum dak

Een mooi sedum dak

Vorig najaar heeft Wil Withoos een prachtige veranda achter ons huis geplaatst. We zijn er ontzettend blij mee! Het huis lijkt ineens een stuk groter. Er is een overdekte open ‘tuinkamer’ bij gekomen. Aan één zijde hebben we zelf een wand gemaakt van vloerdelen. Dit versterkt het woonkamergevoel. De veranda ligt verhoogd ten opzichte van de tuin, zodat we altijd vrij zicht hebben over onze tuin. Ook als het regent, wij worden niet nat. Heerlijk genieten van een goede kop koffie.

Overtollig regenwater

Regenen kan het in Nederland, dat hebben we de laatste jaren wel gemerkt. Tuin en kelder staan regelmatig blank als het hard regent. De riolen raken overbelast. Het probleem is dat teveel regenwater te snel naar beneden stroomt. Bij zware buien kan het water niet goed weg. De kunst is om te zorgen dat het water minder snel naar beneden komt. Dit kan door het op de één of andere manier langer vast te houden. Afvoeren op het riool is eigenlijk niet wenselijk.

Duurzaam sedum dak

Een duurzame oplossing om water langer vast te houden, is een vegetatiedak met vetplanten, gras of kruiden. Toen de veranda af was, besloten we daarom om een (kleine) bijdrage te leveren aan een duurzamere stad. We wilden op het platte dak een vegetatiedak maken. Wil had een waterdichte laag bitumen aangebracht op het dak. In het voorjaar hebben wij dit uitgebreid. We plaatsten achtereenvolgens een antiworteldoek, een laag met ‘cupjes’ waar water in blijft staan, een drainagedoek, een laag van 4 cm substraat (aarde en korrels vulkaansteen) en sedummatten. In totaal een laag van ongeveer 6 cm dik. Tussen de vegetatiematten en de rand is grof grind aangebracht, om te voorkomen dat de plantjes te dicht bij de rand komen en de aarde wegspoelt.

Al snel sloegen de plantjes, zo’n 6 soorten sedum, goed aan. Op de foto’s is te zien hoe het er in het begin en in de periodes daarna uitzag. Niet alleen duurzaam, maar ook nog eens ontzettend mooi! Zelf zien we er vanaf de begane grond helaas weinig van. Onze dochter die boven ons woont en de buren daar weer boven genieten van de prachtige kleuren groen, geel en rood. De kleuren wisselen per seizoen. Deze zomer stond alles al in bloei! Beneden hebben we onder de afvoerpijp van de veranda ook een regenton aangebracht. Deze vormt een extra buffer voor het overtollige water. De veranda was al mooi, maar het sedum dak en de regenton maken het echt helemaal af!

Hans en Nicole, Amsterdam

Op zoek naar een houten veranda of overkapping?